Energiemaatregelen – grote bedrijven betalen minder belasting dan kleine

Energiemaatregelen – grote bedrijven betalen minder belasting dan kleine

Niet iedereen in Nederland betaalt evenveel energiebelasting. Grote, meestal vervuilende, bedrijven betalen het minst.

Berichten

Conclusie Milieudefensie: Vooral mkb betaalt voor de verduurzaming van de grootste vervuilers in de industrie

Bron: https://milieudefensie.nl/actueel/wob-onderzoek-mkb-betaalt-vergroening-zware-industrie

Document: 

CO2_grotebedrijven_Milieudefensie – notitie Wob – vergroening indusrie – 13 aug 2020

Conclusie

In het klimaatakkoord is afgesproken dat er subsidie beschikbaar komt speciaal voor CO2-reductiemaatregelen in de industrie, oplopend tot 550  miljoen euro in 2030. Het gaat hierbij vooral om CO2-opslag, waterstof en restwarmte.

Dat gebeurt door het  nodige budget op te halen bij ‘de industrie’ via de opslag duurzame energie- en klimaattransitie  (ODE).

Maar in de praktijk betalen de meest vervuilende industriële bedrijven (staal, olieraffinaderijen,  chemie), die de meeste aanspraak zullen gaan maken op deze subsidiepot maar voor minder  dan 20 procent mee.

Het gaat daarbij met name om de top 12 van bedrijven met de hoogste  broeikasgasuitstoot, die in totaal verantwoordelijk zijn voor 68 procent van de industriële, en 21 procent van de Nederlandse uitstoot.

De rest van de benodigde ODE wordt opgebracht door de overige industriële sectoren, veelal mkb-bedrijven. Van de ruim 70 duizend industriële bedrijven in Nederland hebben bijna 69 duizend bedrijven minder dan 100 mensen in dienst.

Als deze bedrijven al aanspraak maken op de subsidieregeling SDE++ dan is dat voornamelijk voor zonnepanelen, windmolens of bio-energie, niet voor CO2-opslag.

Daar komt bovenop dat de zware industrie buiten het potje van 550 miljoen voor de industrie ook gebruik kan maken van de rest van de SDE++ voor investeringen in  zonnepanelen, windmolens of bio-energie.

Opslag (belasting) Duurzame energie in euro per ton CO2