Verantwoording

In Nederland functioneren de regering en het parlement onvoldoende in het belang van burgers, organisaties en bedrijven. En zij werken onvoldoende democratisch.

Nederlandse journalisten zijn dan juist nodig om hierover te rapporteren, dit te duiden en ons in staat te stellen daarop te reageren, onze meningen te vormen en andere keuzes te maken. Helaas zijn veel Nederlandse journalisten onvoldoende bereid om kritische vragen te stellen. Deels doen zij dit vanwege de negatieve reacties die zij krijgen als zij dit wel doen.

Er zijn goede journalistieke platforms, kritische TV-programma’s en overduidelijke rapporten. Maar … morgen is er weer een artikel, een misstand of een rapport. De waan van de dag.

Deze website heeft tot doel om Nederlanders een platform te bieden waarop zij makkelijk de juiste informatie kunnen vinden. En juist ook te laten zien wat zich steeds weer herhaalt. Niet de waan van de dag, maar de lange termijn; in toegankelijke berichten. Samenvattingen, kritische vragen en links naar bronnen, gevat in handige overzichten.

Ook willen wij journalisten helpen om toch de kritische vragen te stellen die zij nu helaas vaak niet stellen. Of vragen te stellen die al lang gesteld hadden moeten worden.

Transparantie over hoe het echt werkt en kritische vragen blijven stellen: dat is de basis van een echte democratie. En die informatie toegankelijk maken voor alle Nederlanders: dat is onze missie!

Omtzigt n.a.v. Toeslagenaffaire

Bron: Lezing-Nieuwspoort-Pieter-Omtzigt-over-macht-en-tegenmacht-27-januari-2021 – hieruit is een selectie gemaakt

Als er iets duidelijk is geworden, kijk maar naar de snoeiharde bevindingen van het rapport ‘Ongekend Onrecht’, is dat er een aantal fundamentele veranderingen nodig zijn in ons land. In de overheid, in de rechtspraak, in het maatschappelijk middenveld, in de media, maar ook in de politiek zelf, inclusief de Tweede Kamer.  ——   Ik wil het met u hebben over waarom er geen correctie plaatsvond. Waarom functioneerden de ‘checks and balances’ niet? Waar waren de tegenkrachten? Waarom ontbraken die?   ——   Nee, het serieuze punt is dat wij het niet zagen, omdat we achter elkaar aanrennen in Den Haag. Belangengroepen zagen het niet scherp. De rechtsspraak zag het niet scherp – maar dat is voor een andere keer – Maar ook de journalistiek zag het lange tijd niet. En ook dat zijn ‘checks and balances’ in een volwassenen democratie.   ——   Het is wel belangrijk om het gesprek te voeren, zoals het hoort, over hoe het gaat en wat er beter kan. Zeker hier in dit Perscentrum. En ik ben niet degene die daar de conclusies moet trekken. Vandaar dat ik vandaag de commissie-Van Dam nadoe. Ik trek geen conclusies, maar heb een paar bevindingen voor u.
1. Het baart mij zorgen dat de Nederlandse kranten in de handen gekomen zijn van twee grote Belgische mediamagnaten. Ja, dat zijn persmensen en het is beter dan Brits durfkapitaal. Maar toch, waarom wordt deze cruciale sector vanuit een buurland aangestuurd?
2. Er is een steeds kleinere groep die betaalt voor nieuws. Redacties worden kleiner en verliezen slagkracht. Jaar na jaar. Ook regionaal en lokaal. Er zijn mooie nieuwe initiatieven, maar die maken dit niet goed. De slagkracht van de onderzoeksjournalistiek staat net zo hard onder druk als artikel 68 van de Grondwet zullen we maar zeggen
3. We – u en ik – rennen achter elkaar aan en hebben een grote groep mensen met grote problemen gemist. Ze bestonden niet. De Teslarijder weet ons te vinden. De boeren weten ons te vinden. De conservatrix gedupeerden weten ons te vinden. Maar deze groep hebben we allemaal gemist.

Beeld

Diogenes op de markt

  • https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diogenes-statue-Sinop-enhanced.jpg
  • Diogenes-statue-Sinop.JPG: Tony fderivative work: Singinglemon, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Diogenes met hond - standbeeld | Nederland Dashboard